Curry z porem i ciecierzycą na pożegnanie zimy

curry z porem i ciecierzycą

Lubicie curry? Mam zaszczyt przedstawić Wam najlepszą wersję tego dania, jaką kiedykolwiek jadłam! Ciecierzyca została stworzona do curry. ❤

Miałam nadzieję, że ostatniego dnia lutego będę pisała o czymś bardziej wiosennym, ale zima z uporem się trzyma, więc i ja dostarczę Wam czegoś „zimowego” na pocieszenie. Wiosną i latem jest pełno świeżutkich i soczystych pyszności do jedzenia i zapominamy o sycących, treściwych zimowych daniach. Może warto więc symbolicznie pożegnać się z nimi na parę dobrych miesięcy. 😉 Dzisiaj proponuję Wam przepyszne porowo-ciecierzycowe curry.

Curry z porem i ciecierzycą

Składniki:

  • Ryż basmati (ja daję ok ¼ szklanki lub pół torebki) na osobę
  • Ciecierzyca (3/4 szklanki suszonej lub cała puszka)
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego/ masła/ oleju rzepakowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 pory (tylko białe i jasnozielone części, reszta do wywalenia – lub do zupy, jeśli jesteście bardzo oszczędni ;))
  • 1 czerwona papryka
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry (LUB po łyżeczce kurkumy, słodkiej i ostrej papryki, kminu rzymskiego, ewentualnie szczypta cynamonu i kardamonu; LUB dobrej jakości przyprawa curry do smaku)
  • Jeśli macie jakieś resztki warzyw, to dajcie też. Ja ostatnio dodałam kalafior i jarmuż, i było wszystko ok.
  • Natka pietruszki bądź świeża kolendra (lepiej!) do posypania

Przygotowanie:

Jeśli korzystacie z suchej ciecierzycy pamiętajcie, by przygotowanie tego dania zacząć dzień wcześniej. Należy ją zalać na noc zimną wodą – dużą ilością, ciecierzyca pęcznieje. Po co najmniej 12 godzinach trzeba zlać wodę, zalać nową (też dużą ilością) i gotować około godziny lub dłużej, jeśli będzie jeszcze twarda.

Umyjcie i pokrójcie warzywa. Pora, po odcięciu ciemnozielonych liści, najlepiej naciąć u góry na krzyż, by łatwo było wypłukać ewentualny piaseczek. Ja kroję paprykę w kostkę, a pora w plasterki (lub ćwierćplasterki, które wychodzą po przekrojeniu na krzyż ;)). Przygotujcie sobie też pozostałe warzywa, obierzcie czosnek. Jeśli nie macie pasty curry, to przygotujcie sobie też w jakimś naczynku mieszankę przypraw, żeby później wszystko sprawnie szło. 🙂

curry z porem i ciecierzycą

Ryż ugotujcie według instrukcji na opakowaniu, a jak nie macie opakowania, to ok. 15 minut lub do miękkości. Wodę do ryżu możecie osolić albo nie. Ja wolę osolić.

W międzyczasie na patelni rozgrzejcie olej/ masło i wrzućcie na to pora i paprykę. Jeśli macie jeszcze jakieś warzywa, zwłaszcza twardsze, to też jest dobry moment. Dodajcie sól i pieprz. Podsmażcie przez jakieś 5 minut.

Po tym czasie dodajcie pastę curry/ mieszankę przypraw, imbir, czosnek i ciecierzycę. Smażcie przez kolejne 5 minut.

Dodajcie mleko kokosowe i gotujcie (od momentu, gdy zawrze) 5 minut. Jeśli mieliście np. kalafiora, który wymaga dłuższego gotowania to najlepiej mleko kokosowe dodać przy okazji dodawania pasty curry i od tamtego momentu gotować 10 minut. Jeśli będzie nadal twardy, wydłużcie czas gotowania.

Posiekajcie pietruszkę/ kolendrę. Nałóżcie ryż i curry do miseczek lub na talerze, posypcie zielskiem. Smacznego. 🙂

I przy okazji… Produkty sezonowe w marcu:

Warzywa: brukselka, buraki, cebula, cebula dymka, cykoria, czosnek, dynia, endywia, jarmuż, kapusta, marchewka, papryka, pieczarki, pietruszka, por, roszponka, rzodkiewka, seler, sałata, warzywa strączkowe, ziemniaki.
Owoce: gruszki, jabłka, orzechy włoskie i laskowe; i nielokalne: ananas, mandarynki, mango, pomarańcze.

Obserwuj mnie na Facebooku, Instagramie i Bloglovin. 🙂

Co jeszcze może Cię zainteresować:

  1. Sycące, wegańskie chili
  2. Marchwianka z soczewicą
  3. Szybki obiad: naleśniki ze szpinakiem
  4. Pasta z ciecierzycy i pieczonego buraka i parę słów o tym, dlaczego czasem warto odpuścić sobie kotleta
  5. Zapiekanka z kaszy jaglanej i jarmużu
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s